Psychologieboeken: blijven of weggaan; werk, vriendschap, huwelijk , keuze's

Aangeboden: blijven of weggaan; werk, vriendschap, huwelijk , keuze's Prijs: T.e.a.b.

We hebben het moeilijk met afscheid nemen. Wie opstapt uit een relatie, heelt op de een of andere manier toch gefaald - zo voelt hij het zelf en zo voelen de omstanders het. En wie achterblijft - ook na het overlijden van een geliefde persoon - voelt zich in zijn hart toch in de steek gelaten. Is de pijn wegslikken dan het enige wat erop zit bij scheiding en verlies?
Mathias Wais wijst op nog een ander gevoel waarmee je diep van binnen op dergelijke gebeurtenissen reageert. Het gevoel dat je iets geboden wordt - bitter, maar wel echt, iets wat een beroep doet op je eigen echtheid en ook een lichte, zelfs hoopvolle, kant heelt.
Op deze grondslag bouwt Wijs een 'psychologie van het afscheid' op. Afscheid durven nemen, in grote en in kleine dingen, is evenzeer een voorwaarde voor ontwikkeling als blijven, liet verzorgen van wat goed is. Het lijkt een paradox: om van harte bij elkaar te hunnen blijven, moeten we voortdurend een stukje weggaan. Blijven en weggaan zijn eenvoudigweg de twee polen van ons leven. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat de auteur zien hoe je creatief met beide polen kunt omgaan.



NBD|Biblion recensie
Een boek over het proces van afscheid nemen. De auteur is psycholoog en psychotherapeut en leidt een instelling voor psychosociale hulpverlening in Dortmund. Hij heeft het boek geschreven vanuit de visie dat afscheid nemen vaak een voorwaarde is en gebruikt kan worden voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Hij beschrijft wat mensen er toe beweegt vast te houden aan een relatie waarin ze ongelukkig zijn of juist voortvarend een einde maken aan een relatie. Hij beschrijft de mechanismen verlatingsangst en verlatingsdrang. Hij beschrijft hoe een scheiding je veel kan leren over jezelf en je een nieuw perspectief kan geven. Het boek gaat over scheiding in liefdesrelaties maar ook over verlies in situaties als werk, vriendschap, plotselinge dood van een dierbare en migratie. Wais is van mening dat ook in een goede relatie de partners regelmatig afscheid nemen en afstand houden van elkaar om daarna weer verbondenheid te kunnen voelen. De laatste hoofdstukken zijn een bijdrage van de relatietherapeuten Ulrike en Hans-Joachim Schellenberg. Ze beschrijven hoe zij paren die in een relatiecrisis verkeren, begeleiden - tot aan blijven of weggaan.

reactie:

Intussen las ik het boek meermaals en het is telkens anders. Het volgt als het ware je eigen proces en het geeft de nodige kracht om eerlijk te kijken naar wat er gebeurt in jezelf en in je omgeving. Je voelt als lezer respect voor de stappen die je wél of niet zet. Er is ook een blijvend respect voor de andere betrokkenen. Het boek heeft geduld met je. Ik leende het al vaak uit aan vrienden.
meer info


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken op Psychologieboeken